İsmail Demir: ULAQ SİDA seri üretime geçiyor

[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed/episode/7M8K5kWthjsrgIDZylLXoP” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]

Özgün çözümler üreten ve bu çözümleri Türk Silahlı Kuvvetleri’ne kazandıran Meteksan ve ARES Tersanesi tarafından üretilen ULAQ SİDA, Antalya Diplomasi Forumu’nun da gündem maddeleri arasına girdi.

Antalya Diplomasi Forumu’na katılan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin ilk Silahlı İnsansız Deniz Aracı ULAQ’ın seri üretime geçeceğini söyledi.

Türk savunma sanayiinin en yeni ürünlerinden olan ve geçtiğimiz günlerde silahlı konfigürasyonuyla ilk test atışını yapan ULAQ’ın farklı konfigürasyonlarının da olacağı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir tarafından açıklandı.

Antalya Diplomasi Forumu’nda Sabah Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Savunma Sanayii Başkanı, savunma sanayiinin diplomasi açısından da önemli olduğunu söyledi.

Türk savunma sanayiinin gelişimini ve hedeflerini anlatan Demir, “Savunma sanayii sadece ticari teknik bir olay değil, önemli ölçüde ülke ilişkilerini etkileyen bir olay. Savunma sanayii çoğu zaman kapalı kapıları açıcı bir güç aktörü olarak masada.” ifadelerini kullandı.

“ULAQ SİDA seri üretime geçiyor”

İnsansız teknolojiler konusundaki başarısını bütün dünyaya ispatlayan Türk savunma sanayii, hava platformlarından sonra deniz platformlarında da insansız modellerde uygulamaya geçti.

Türkiye’nin ilk Silahlı İnsansız Deniz Aracı olan ULAQ’ın Denizkurdu 2021 Tatbikatı kapsamında kullanılması da savunma sanayii takipçileri tarafından ilgiyle karşılandı.

Tatbikatlarda aktif olarak kullanılmaya başlanan ULAQ, Antalya Diplomasi Forumu’nda da adından söz ettirdi.

Foruma katılan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Seri üretimi başlatıyoruz. İDA’ların da tek bir modelini değil birçok modelini göreceksiniz. İnsansız Kara Araçları’nın (İKA), birçok modelini göreceksiniz. Bunlar yavaş yavaş geliyor. Şu anda alt zeminde dipten çok önemli çalışmalar var.” açıklamasında bulundu.

“KARGU’ya son emri personel verdi”

Türkiye’nin insansız teknolojiler alanında üretmiş olduğu bir diğer özgün çözüm olan KARGU İHA ile ilgili de açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Başkanı, “son emir” konusuna da açıklık getirdi.

İHA ve SİHA’lara ilişkin başta terör örgütü olmak üzere algı oluşturmak isteyen odaklar olduğunu kaydeden İsmail Demir, “İHA’lar ‘hedef gözetmeksizin vuruyorlar’ diyorlar. Bizim herhangi bir operasyonda, son emrin verilmesi konusunda sistemimizin ne kadar katı olduğunu herkes biliyor. TSK’nın disiplini herkesçe malum. O mekanizma içinde kimsenin keyfi hareket etme imkânı yok. Kargu İHA’nın, hedefi otonom olarak vurduğu ile ilgili haberler çıktı. Teknolojik olarak biz bu kabiliyeti sahaya çıkarabilecek durumda olmamıza rağmen, hiçbir zaman yüzde yüz belirlenmeyen bir hedefe angaje olmadı. Hedefin insan kontrolünde olduğunu söyledik.” diye konuştu.

“SİPER’in de ötesine geçeceğiz”

Milli Muharip Uçak Projesi ve Türkiye’nin katmanlı hava savunması hakkında da önemli açıklamalar yapan İsmail Demir, hedeflerinin daha da büyük olduğunu kaydetti.

“Milli Muharip Uçak Projesi’nin tasarımları, imalat ve testleri sürüyor. Elimizden geldiğince yetkin arkadaşlarımızı bu işe daha fazla çalıştırmaya devam ediyoruz. Hava savunması kademeli şekilde ilerliyor. Bundan bir süre önce elimizde yerli sistemimiz yoktu. SUNGUR, HİSAR A+’nın ardından HİSAR O+’yı envantere koyuyoruz. SİPER’e kadar bir basamak daha olacak. SİPER nihai nokta da değil. Bir kademe daha sonrası var. Son zamanlarda iyice ortaya çıktı ki uzun menzili yüksek, küçük olan drone, İHA gibi şeyler de bayağı önem kazandı. Onlara karşı da iyi bir hava savunması olması gerekiyor. Bu da SUNGUR, HİSAR A+, HİSAR O+ gibi projelerimizin önemini ortaya koyuyor.” dedi.

Bazı firmalar F-35’e parça vermeye devam ediyor

F-35 sürecinde çok kanallı olarak siyasi, lobi, hukuki ayağı gibi unsurları değerlendiren bir yol haritası çalışıldığını ifade eden Demir, “Bu olaydan herkes belli şekilde etkilendi, etkilenenler arasında ABD’li şirketler de var. Onlara etkileri, onların algıları, o etkilerin kendileri tarafından karşı tarafa iletilmesi gibi çok ayaklı gidiş var.

Proje için üretim yapan Türk firmalardan daha önceki anlaşmalar kapsamında devam edenler var. Tarafların sözleşmesi doğrultusunda devam eden var, kesilenler var.” şeklinde konuştu.

T129 ATAK ihracatında olumlu süreç

ABD’nin motor ambargosu nedeniyle problem yaşanan ATAK helikopterlerinin Filipinler’e ihracatı konusunda sorunların çözüldüğünü bildiren Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Demir son olarak, “Pakistan ihracatı için de süreç devam ediyor, orada da NATO zirvesinin de etkisiyle olumlu adım olabilir, şu an negatif bir cevap yok.” ifadesini kullandı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.