Yerli motor ve birçok ürün TÜMOSAN imzasıyla IDEF’21 Fuarı’nda

Hava, kara ve denizde kullanılmak üzere tasarlanan yerli birçok ürünün sergilendiği IDEF’21 Fuarı’nda Türkiye’nin ilk dizel motor üretici şirketi olarak bilinen TÜMOSAN da yerini aldı.

Savunma sanayii başta olmak üzere kritik sektörler için yürüttüğü yerli ve millî yeni nesil motor projelerinde sona gelen TÜMOSAN’ın ürettiği Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Pusat’ın hibrit versiyonu, ilk kez IDEF’21 Fuarı’nda sergilenenler arasında.

Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Projesi kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek 100 zırhlı aracın motorlarının montajına başlandı. Motorların test ve kalifikasyonunun yılın son çeyreğinde tamamlanması planlanan projede, 2022 başında araç üstü motor entegrasyonunun başlaması hedefleniyor. 4×4 ve paletli araçlar için geliştirilen 310 beygir motorun testleri Pusat 4×4 üzerinde sürdürülüyor.

TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi AŞ, yerli motor çalışmalarının geldiği aşamanın yanı sıra Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Pusat’ın hibrit versiyonunu ilk kez 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2021) sergiledi.

Türk savunma sanayiinde güç grubu ve zırhlı muharebe araçları alanlarına yatırım yapan TÜMOSAN, çalışmalarının meyvelerini almaya başladığı bir döneme girdi.

1976 yılından bugüne 48-115 beygir aralığında motor üretimi yapan TÜMOSAN, Türkiye’nin savunma sanayii başta olmak üzere kritik sektörler için ithal etmek durumunda kaldığı motor, transmisyon, aktarma ve elektrik-elektronik alt sistemlerine yönelik tedarikçi ülkelerin ambargoları karşısında öz kaynaklarıyla hayata geçirdiği yerli ve millî yeni nesil motor projelerinde sona geldi.

Şirket, Ar-Ge çalışmalarını askerî platformlar, dizel motorlar, marin motorlar, transmisyonlar, aktarma organları, traktörler, zirai ekipmanlar, dizel/elektrikli forkliftler ve elektrik/elektronik sistem tasarımları ağırlıklı olarak sürdürüyor.

Ar-Ge çalışmalarının sonunda ortaya çıkan 4×4 taktik tekerlekli konvansiyonel ve hibrit araç seçenekleri, 530 beygire kadar dizel motorlar, tork konvertörlü ve otomatik senkromeçli transmisyonlar, ALP güç grupları, marin motorlar, uçak durdurucu sistem geri sarma motoru, transfer kutusu, bağımsız süspansiyon sistemi ve menzil artırıcı sistem gibi bir dizi ürün IDEF’21 Fuarı’nda sergilendi.

Kendi alt sistemlerini kullanarak geliştirdiği ve Türkiye’nin yerlilik oranı en yüksek askerî aracı olan Pusat ile Türkiye’de yerli motor ve transmisyonla askerî araç yapılabileceğinin somut bir örneğini ortaya koymayı hedefleyen TÜMOSAN, bu kapsamda zırhlı muharebe aracı Pusat’ın hibrit versiyonunu ilk kez IDEF’21 Fuarı’nda tanıttı.

Motor gücünü 750 beygire çıkarmak için altyapı çalışmaları devam ediyor

TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Albayrak, ürettikleri motor güçlerini 530 beygire kadar çıkardıklarını ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını yerli motorla karşılamaya başlayacaklarını bildirdi. Türkiye’de yerli motor üreten tek firmanın TÜMOSAN olduğuna dikkat çeken Albayrak ‘Motor güçlerini 115, 350 ve 530 beygire kadar çıkarttık. En kısa zamanda 750 ve yukarı güçleri üretmeye çalışacağız, altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda Türk Silahlı Kuvvetlerinde yenilenmesi gereken 5 bine yakın araç gereç motoru var. Bunların ilk aşamasına 100 araçla başladık, devamı da gelecek inşallah.’ açıklamasında bulundu.

Yerli motor 2022’de Türk zırhlılarına entegre edilecek

TÜMOSAN, 25 Aralık 2019’da FNSS Savunma Sistemleri AŞ ile imzaladığı Yerli Motor Tedariki Alt Yüklenicisi Sözleşmesi kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet edecek 6×6 ve 8×8 Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (ÖMTTZA) motorlarının montaj faaliyetlerine başladı.

İlk defa yerli ve millî bir motorun askerî araçlara entegrasyonunun planlandığı sözleşmeye göre, 100 zırhlı araca TÜMOSAN’ın 450 ve 530 beygir güçlerinde motorları entegre edilecek. Test ve kalifikasyonun bu yılın son çeyreğinde tamamlanacağı projede, 2022 yılının başında araç üstü motor entegrasyonunun başlaması hedefleniyor.

İlk defa yerli ve millî bir motorun askerî araçlara entegrasyonunun planlandığı sözleşmeye göre, 100 zırhlı araca TÜMOSAN’ın 450 ve 530 beygir güçlerinde motorları entegre edilecek. Test ve kalifikasyonun bu yılın son çeyreğinde tamamlanacağı projede, 2022 yılının başında araç üstü motor entegrasyonunun başlaması hedefleniyor. 

4×4 ve paletli araçlara ALP güç verecek 

TÜMOSAN’ın öz kaynaklarıyla geliştirdiği yeni nesil motor ürün ailesinin bir diğer üyesi olan 4 silindirli 310 beygir motorun testleri ise devam ediyor.

Araç üstü entegrasyonu yapılan motorun testleri de yine TÜMOSAN tarafından geliştirilen Pusat 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç üzerinde sürdürülüyor. Testlerin tamamlanmasıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan 4×4 taktik tekerlekli zırhlı araçlar ile zırhlı paletli araçlarda kullanılabilecek bir motor Türk savunma sanayiinin hizmetine sunulacak.

IDEF 2019’da zırhlı muharebe araçlarında kullanılabilecek yeni nesil 4 silindirli motora sahip ALP Güç Paketi Ailesi’nin ilk üyesini sergileyen TÜMOSAN, yine öz kaynaklarıyla geliştirdiği yerli şanzımana sahip ALP Güç Paketi seçeneklerini de IDEF 2021’de vitrine çıkardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan savunma sanayiinde başarı gösteren TÜMOSAN’a teşekkür

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK’taki dokuz Mükemmeliyet Merkezi’nden biri olan “TÜBİTAK RUTE (Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü) Motor Mükemmeliyet Merkezi”nin açılışına video konferansla katıldı. Açılışta TÜMOSAN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Albayrak ve RUTE Enstitü Müdürü Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı da yer aldı. Erdoğan, savunma sanayiine katkıda bulunan TÜMOSAN’a teşekkür edip başarılar diledi.

Marin motor ailesinin ilk üyesi olarak geliştirilen ve Boatshow 2019 Fuarı’nda “Türkiye’nin yüzde 100 yerli marin motoru” olarak görücüye çıkan motorların seri üretimine de başlandı.
Türkiye’de yüzer platformlar için ekonomik ve yerli çözümler sunulması hedefiyle geliştirilen TÜMOSAN marin motoru; 75, 85, 95 ve 105 beygir güç seçenekleriyle ve ortalama 12 m boyundaki teknelerde kullanılabilecek.

Ticarî marin motorlara ilave olarak Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Tersaneler Genel Müdürlüğü ve TÜMOSAN, yüzer unsurların ana tahrik sistemlerinde ihtiyaç duyulan tipte dizel motorun yerlileştirme faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere Haziran 2020’de Stratejik İşbirliği Anlaşması imzaladı ve bu doğrultuda çalışmalar başlatıldı.

Testlerin tamamlandığı projede gelinen son noktada, 2 marin TÜMOSAN tarafından motor MSB Tersaneler Genel Müdürlüğü’ne teslim edildi ve itici çekici vasıta üzerindeki testler sorunsuz şekilde tamamlandı. Söz konusu çalışmada elde edilen tecrübeyle geliştirilen 310 beygir TMSN 5.4 ve 450 beygir TMSN 7.4 motorlarının marin versiyonları da IDEF 2021’de ilk kez görücüye çıktı. 

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.