Bilim insanlarının yeni süperiletkeni rekor kırdı

Bilim insanları 15 derece sıcaklığa kadar direnç olmadan elektriği iletebilen bir materyal üretti. Süperiletkenler genel olarak soğuk dereceler ile bağlantılı görüldüğü için üretilen yeni materyalin süperiletkenlik özelliğini gösterebildiği sıcaklık bir rekor olarak kabul edildi.

Nature tarafından yapılan habere göre, süperiletkenler sadece yüksek basınçlı ortamlarda yüksek iletkenlik özelliklerini gösterebiliyor. Yüksek basınç limitinden dolayı şu anda süperiletkenlerin pratikte kullanımına başlanamıyor. Fizikçiler düşük basınçlı ortamlarda da çalışabilecek dirençsiz materyalleri geliştirebilmek için çalışıyor.

Süperiletkenler manyetik rezonans görüntüleme cihazlarından baz istasyonlarına pek çok teknolojik uygulamada kullanılabilir. Ancak şu anda süperiletkenlerin kullanımı basınç ve sıcaklık açısından sınırlı. Bazı yaygın süperiletkenler düşük basınçlarda kullanılabiliyor ancak bu sefer de süperiletkenlik özelliğinin korunması için oldukça düşük sıcaklıklar gerekiyor. Örneğin bakır oksit temelli seramik malzemesinin süperiletkenliğinin devamı için -140  derece gerekiyor.

2018 yılında hidrojen ve lantan birleşiminin yüksek basınç ve -13 derece sıcaklıkta süperiletkenlik gösterdiği gözlemlenmişti. Ancak en son elde edilen süperiletkenin içeriğinde ilk defa iki yerine üç farklı element -karbon, sülfür ve hidrojen- var. Üç element içeren bir süperiletkenin bulunması gelecek araştırmalarda kullanılabilecek kombinasyonlar için yeni bir alan oluşturmuş oldu.

Yüksek basınçlı materyaller üzerine çalışan bilim insanı Maddury Somayazulu, süperiletkenlik için yüksek basınca ihtiyaç duymasına rağmen gereken basınç aşırı yüksek değilse süperiletken materyallerin şu anda bile kullanılabildiğini söyledi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.