[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/5R4VUeUaiW9xUZns8WxxvC” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]
Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin Afrika’daki yoğun askeri varlığı, kıtadaki terör eylemlerini durdurmaya yetmiyor.
Şarkul Avsat’ın haberine göre, Afrika’da terör örgütlerinin etkinliklerini artırması ve eylem alanlarının genişlemesinin ardından Cezayir yönetimi, Sahel bölgesindeki Fransız askeri çözümünün “başarısız” olduğunu düşünüyor.
Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum’un, ”Sahel bölgesinde terörle mücadele etmek için askeri çözümler tek başına yeterli değil. Bölgenin tanık olduğu mevcut gerilim ışığında sınır ötesi olgu ile mücadele etmek için uluslararası işbirliği yapılması gerekli.” şeklindeki ifadeleri Cezayir’in bölgedeki askeri gücü Fransa’nın elinden alarak kendi askeri kapasitesini ortaya koymak istemesi olarak yorumlandı.
Cezayir Dışişleri Bakanı, Sahel bölgesinde güvenliğin terör olgusuna karşı mücadelesinin başarısız olduğunu kanıtlamak için 2014 yılından beri Fransa’nın bölgede yürüttüğü Barkhane Operasyonu’nun sonuçlarına vurgu yaparak, ”Paris, Mali’de istikrarı sağlamak için 15 binden fazla askeri kapsayan çok uluslu Birleşmiş Milletler (BM) misyonunun bir parçası olarak 5 bin 100 asker konuşlandırdı. Ancak böyle büyük bir askeri varlık yeterli olmadı çünkü bu olgunun derininde yatan sebepleri çözmüyor. Terör sınır ötesi bir olgu sayılıyor. Bu yüzden uluslararası işbirliği işe yarayacak tek şey. Zira Sahel herkes için hayati bir öneme sahip. İsimleri DEAŞ ya da Boko Haram, ne olursa olsun terör örgütlerinin hepsi birbirine benziyor ve sürekli yenileniyorlar.”dedi.
BM tarafından yayınlanan bir rapora göre Fransız askerleri geçtiğimiz ocak ayında Mali’nin merkezinde bulunan Bounty bölgesinde olduğu gibi sivillere karşı katliamlar yapmakla suçlanıyor. Raporda yaşananlar ”katliam” olarak tanımlanırken Paris soruşturmanın sonuçlarını reddetti.
Diğer taraftan Fransa askerlerinin bölgede olmasını savunuyor. Zira Fransa Savunma Bakanlığı Sözcüsü Herve Grandjean, Fransız güçlerinin Mali, Nijer ve Burkina Faso arasındaki ”sınır üçgeninde” bulunmasının sebebinin ”terörle mücadele ve sivilleri korumak” olduğunu söyledi.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi