Facebook, Avustralya’yı tehdit etti

Temmuz ayında Avustralya’da, medya kuruluşlarının Facebook’ta paylaştıkları haberler için sosyal medya platformunun ödeme yapmasını da kapsayan bir yasa tasarısı sunuldu. Pazartesi günü Facebook, bu yasaya dair paylaşımda bulundu. Yayınlanan blog gönderisinde, platformunda yayıncılar tarafından paylaşılan haber içerikleri için ödeme yapmasıyla ilgili bir yasa getirilmesi durumunda, yerel ve uluslararası haberlerin paylaşımlarını tamamen engelleyeceğini bildirdi. 

Şirketin Avustralya ve Yeni Zelanda Yöneticisi Will Easton yazdığı blog gönderisinde, “Bu önlem Facebook’u, haberleri tamamen kaldırmak veya yayıncıların sınırları belli olmadan ve istedikleri kadar, içerik için Facebook’tan ücret almalarını sağlayan bir sistemi kabul etmek arasında seçim yapmaya zorlayacaktır. Hiçbir işletme bu şekilde çalışamaz.” dedi. Avustralya’nın internetin dinamiklerini yanlış anladığını belirten Easton, bu düzenlemeyle hükümetin “korumaya çalıştığı” haber kuruluşlarına zarar vereceğini de belirtti.

CTV News’in haberine göre, Facebook’un küresel haber ortaklıklarından sorumlu başkan yardımcısı ve eski CNN sunucusu Champbell Brown, “Gazeteciliğe Devam Eden Bağlılığımız” başlıklı bir gönderi paylaştı. Yaptığı paylaşımda, “Kesinti tehdidinin gazeteciliğe olan küresel bağlılığımızla hiçbir ilgisi yok.” dedi.

Save Joutnalism Project’in kurucularından John Stanton açıklamasında Facebook kurucusunu hedef aldı ve “Mark Zuckerberg, Facebook’un yanlış bilgi ve sahte haberleri yaymak için araç olmasından mutluluk duyuyor, görünüşe göre Facebook’un gerçek haberleri bırakmasıyla ilgili problemi yok.” dedi. Teknoloji devlerinin, teknoloji pazarındaki hakimiyetlerinden rahatsız olduğuna işaret eden Stanton, ilgililerin bu duruma el atması gerektiğini savundu.

Yasa çıkarmaya bir tespit sonucunda karar verilmişti

The Verge’ın haberine göre, Haber Medyası Pazarlık Yasası olarak isimlendirilen ve hala taslak halinde olan yeni düzenleme tasarısı 2019 yılındaki bir soruşturmanın neticesinde ortaya çıktı. Soruşturma ile Facebook ve Google gibi teknoloji şirketlerinin, Avustralya’daki medya kuruluşlarından çevrimiçi reklam gelirinin çok büyük bir oranını aldığı ortaya çıkmıştı. 

Google da tepki gösterdi

Tasarlanan yasayla Google ve Facebook, yayıncılara algoritmalarındaki değişiklikleri önceden haber vermekle yükümlü olacak. Yasaya uymayanlara ceza verilecek. Facebook gibi Google da bu tasarıya şiddetle karşı çıktı. Google, yasanın kişisel gizlilik için potansiyel bir tehdit oluşturacağını öne sürdüğü açık bir mektup yayınladı. Mektupta herhangi bir kesinti tehdidinde bulunmadı.

Facebook bu durumun Avustralya’daki haber kuruluşları için haksız rekabet avantajı sağlayacağını iddia etti.

Avustralya: Tehditlere yanıt vermiyoruz

Avustralyalı Hazinedar Josh Frydenberg de konuya dair açıklama yaptı ve bu yasanın daha iyi sürdürülebilecek bir medya ortamı oluşturacağını belirtti. Frydenberg, “Avustralya, ulusal çıkarları gözeten yasalar yapıyor. Nereden gelirse gelsin zorlamalara veya tehditlere yanıt vermiyoruz.” dedi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.