[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/5iFd5BkBvzFJnhWw0kB1Yy” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]
Savunma sanayii sektöründe yürütülen iş birlikleri ülkeler arası ikili ilişkileri kavramak için en kritik dinamik olmaya devam ediyor.
Hindistan’ın en önemli think-tank kuruluşlarından birisi olan Gateway House, “Hindistan’ı İsrail ve Amerika arasındaki savunma sanayii iş birliğine dâhil etmek” başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda, ilgili üç ülkenin potansiyel iş birliğinin söz konusu olduğu belirtilirken, kurulacak üçlü savunma sanayii ortaklığının orduların teknolojik kapasitesini artırma, kuvvetler arası koordinasyonu güçlendirme ve ticarî karlılık gibi faydalar sağlayacağı değerlendirmeleri yer alıyor.
Rapora göre Hindistan, Amerikan savunma endüstrisi için devasa bir pazar olmanın yanı sıra Hint-Pasifik’te ABD’nin öncelikli ortağı durumunda. İsrail ise Hint Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan uçakların modernizasyonu, istihbarat paylaşımı, siber güvenlik desteği vb. savunma sanayiinin pek çok alt sektöründe Yeni Delhi ile dirsek teması halinde. Hâlihazırda İsrail ve Amerika Hindistan’ın en çok savunma sanayii ürünü ithal ettiği beş ülkeden ikisini oluşturuyor.
İlgili verilen ışığında üçlü ittifak için şartlar uygun görünse de Rusya ve Hindistan arasındaki yüksek düzeyli askerî ilişkiler (CAATSA yaptırımlarına neden olabilecek) ile Çin ve İsrail arasındaki mevcut savunma ortaklıkları olası birlikteliğin önündeki en büyük engeller olarak göze çarpıyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi