James Webb uzay teleskobu kritik testleri geçti

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine geliştirdiği yeni nesil James Webb Uzay Teleskobu’nun uzaya fırlatıldığı zaman oluşabilecek olumsuz etkilere dayanabilip dayanamayacağına dair bir takım testler yaptı.  Engadget’a konuşan proje yürütücüsü Bill Ochs, James Webb’in belirtilen testleri başarı ile geçtiğini bildirdi. NASA, bu test sonrası 2021 yılındaki fırlatmanın tarihine yönelik bir revizyona gitmedi. 2019 yılında yapılması planlanan fırlatmanın, bazı teknik hatalar sebebiyle 2021 yılına tehir edilmişti.

NASA, James Webb ile daha önce erişilemeyen, evrenin uzak yerlerinden görüntülerine erişecek. James Webb Teleskobu’nun, sahip olduğu ileri optik donanımlar sayesinde evrenin yaklaşık 13,7 milyar yıl önce oluşumuna sebep olan “Büyük Patlama”dan (Big Bang) 200 milyon yıl sonraki halini görebileceği düşünülüyor.

Uzay teleskobu evrende ışıyan ilk yıldızların parıltısını görmek için son teknoloji aygıtlardan ve devasa bir aynadan faydalanacak. James Webb keşfedilen yeni gezegenlerin birçoğunun atmosferinin yaşam için uygun olup olmadıklarını analiz etme kabiliyetine de sahip olacak.  James Webb ile daha önce gözlemlenemeyen, evrenin uzak köşelerinden görüntüler elde edilecek. James Webb Hubble’ın aksine Dünya’dan 1,6 milyon kilometre uzakta Güneş’in etrafındaki yörüngesinde dönecek. 2,4 metre genişliğindeki aynaya sahip Hubble Uzay Teleskobu ise James Webb’in göreve başlamasından sonra emekliye ayrılacak. Hubble 1990’dan bu yana Dünya yörüngesinde uzay gözlemleri yapıyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.