Ukrayna MİLGEM projesinin ilk gemisi kızağa konuldu

Ukrayna ve Türkiye İHA, İHA motorları, helikopter motorları ve deniz sistemleri alanlarında ortak projelerle güçlerini artırıyor.

Ukrayna MİLGEM projesi kapsamında RMK Marine’de düzenlenen törenle kızağa konulan ve STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ana yükleniciliğinde inşa faaliyetlerine devam edilen geminin donanım faaliyetleri, Ukrayna’da bulunan Ocean Tersanesi’nde gerçekleştirilecek.

Tam bir iş birliği ve teknoloji paylaşımı şeklinde ilerleyen proje ile ilgili Ukraynalı makamlardan da son dönemde çeşitli açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Son olarak konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Ukrayna Savunma Bakanı Andrey Taran, ‘MİLGEM ADA Sınıfı Korvet’ programında gelinen süreci değerlendirdi.

Ukrayna Savunma Bakanı Andrey Taran, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ana yükleniciliğinde yürütülen MİLGEM ADA Sınıfı Korvet Programı hakkında açıklamalarda bulundu. Taran, programın başarıyla devam ettiğini açıkladı.

Konuyla ilgili olarak Taran tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ukrayna Donanması için sınıfı korvetin inşası, takvime uygun olarak Türkiye Cumhuriyeti’nde devam ediyor. Çalışmalar Ocak 2021’de Ukraynalı uzmanların katılımıyla başladı. Bugüne kadar, çeliğin kesilmesi tamamlanmış ve altı bölmenin bir kısmı kaynaklanmış, ardından omurganın oluşumu yapılmıştır.

Korvet üretiminin, Türk ortakların desteğiyle yerli işletmelerden birinde tamamlanmasını sağlayan 50-50 formülüne göre inşa edildiğini belirtmekte fayda var. Yeni korvetin, 2023’te deniz testlerine başlaması planlanıyor.

İlk korvetin Türkiye’de inşa edilmesi, donatımının ise Ukrayna’da yapılması konusunda Türk tarafı ile anlaşmaya varıldı. Sözleşmenin bir özelliği, bu sınıftaki gemilerin inşası için teknolojinin Ukrayna tarafına kademeli olarak aktarılmasıdır. Sonraki tüm ADA sınıfı korvetler, yalnızca Ukrayna tesislerinde inşa edilecek. Uzun vadede, bu savaş gemileri Ukrayna’nın Azak-Karadeniz bölgesindeki savunmasını önemli ölçüde güçlendirecek ve NATO üye ülkeleriyle uyumlu olmasına izin verecek.” dedi.

Taran’ın bu açıklaması ile Ukrayna MİLGEM Programı kapsamında inşa edilecek korvet sayısının 1 ile sınırlı kalmadığı, 3 adet korvetin daha inşa edileceği bir kez daha doğrulanmış oldu.

Ukrayna korvetlerinin gemisavar füzeleri

Ukrayna Savunma Bakanı Andry Taran’ın yanı sıra Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Oleksandr Myronyuk da geçtiğimiz haftalarda Ukrayna Donanması için üretilecek MİLGEM ADA Sınıfı Korvetlerde kullanılacak gemisavar füzeler, hava savunma teçhizatı ve savaş yönetim sistemi hakkında detaylar vermişti.

Oleksandr Myronyuk konuyla ilgili şunları söylemişti; “Ukrayna için üretilecek olan ADA Sınıfı Korvetler, Ukrayna Donanması için gemisavar füzelerin aktif ve efektif şekilde kullanımını sağlayacak. Bu bağlamda önceliğimiz, Ukrayna üretimi Neptün gemisavar füzemizdir. Aynı zamanda Amerikan Harpoon, Türk ATMACA ve diğer füzeler de değerlendirmede. Korvet, birkaç on yıl boyunca hizmet verecek bir gemidir. Bu süre zarfında, farklı özelliklere ve boyutlara sahip olacak yeni gemisavar füzeler geliştirilecek, bu nedenle kendimizi önceden belirlenen yapay çerçevelerle sınırlamıyoruz.”

Neptün’ün, yaklaşık 300 kilometre menzile sahip olduğu biliniyor. Yaklaşık 150 kilogramlık harp başlığına sahip olan füzenin hızı ise 900 kilometre / saat. Yani füze, 0.72 Mach hızı ile “High Subsonic” sınıfında yer alıyor. Ukrayna, 2025 yılına kadar 3 adet Kara Konuşlu NEPTÜN Tümeni oluşturmayı hedefliyor. Söz konusu tümenler, Azak Denizi ile Karadeniz’in müdafaası için kullanılacak.

Milgem – Ada Sınıfı Korvet Projesi

Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi (MİLGEM) Projesi kapsamında, Türkiye ilk defa korvet tipi bir askeri geminin tasarımını milli olarak gerçekleştirildi, böylelikle gemi tasarımı, tekne inşası ile sistem entegrasyonunda dışa bağımlılık azaltılmış ve askeri tersaneler ile özel sektördeki gemi tasarım, inşa imkânları ve kabiliyetlerinin entegrasyonu suretiyle, özel sektörün harp gemisi inşası alanında gerekli bilgi birikimi, tecrübe ve altyapı ile donatılması sağlandı. MİLGEM ile %70’in üzerinde yerli sanayi katılımı gerçekleştirildi, tüm proje kapsamında 50’den fazla yerli firmaya iş imkânı sağlandı.

Proje kapsamında üretilecek olan ilk üç gemi TCG Heybeliada (F-511), TCG Büyükada (F-512) ve TCG Burgazada (F-513) Dz.K.K.lığına teslim edildi. Son gemi TCG Kınalıada (F-514) ise 2019 yılında kuvvete teslim edildi. Üretilen her gemiyle yerlilik oranı da artıyor. Örneğin TCG Burgazada’ya diğer iki Korvet te kullanılan yabancı muadili yerine ASELSAN üretimi Torpido Karşı Tedbir Sistemi HIZIR entegre edildi.

TCG KINALIADA’ya ise diğer üç korvette henüz bulunmayan ATMACA Gemisavar Füzesi ve ADVENT Savaş Yönetim Sistemi entegre edildi.

Ayrıca Pakistan’ın 4 adetlik Korvet ihalesini Temmuz 2018 itibariyle Türkiye, MİLGEM Ada Sınıfı Korvet ile kazandı. Anlaşma kapsamında 2 Korvet Türkiye’de, 2 tanesi ise Pakistan Karaçi Tersanesinde üretilecek. İhracat bedelinin 1 milyar dolar olması ile şuana kadar Türkiye’nin en büyük ikinci savunma ve havacılık ihracatı konumunda.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.