SavunmaTR
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Giriş
SavunmaTR
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
SavunmaTR
Anasayfa Gündem

ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne “yaptırım” arayışında

ABD Senatörü Graham liderliğindeki bir grup Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı Antony Blinken da destek verdi.

Murat Emre Eygün yazan Murat Emre Eygün
23/05/2024
Okuma Süresi: 4 dakika okuma
A A
0

ABD’den Netanyahu’ya tutuklanma talebi veren UCM’ye yaptırım arayışı!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama emri istemesinin ardından Senato’da UCM’ye yönelik “yaptırım” tasarısına destek sinyali verdi. Blinken, “son derece yanlış” olarak tanımladığı “tutuklama talebi” hakkında adım atmaya ve Kongre ile birlikte çalışmaya kararlı olduğunu belirtti.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

Senatör Lindsey Graham Senato bütçe alt komitesi duruşmasında yaptığı açıklamada, UCM’nin İsrail yönetiminin peşine düşmeye hazır olması halinde, ABD’li milletvekillerinin de peşine düşmekten çekinmeyeceği konusunda uyarıda bulundu.

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Cumhuriyetçi Senatör Graham Demokratlarla birleşerek UCM’ye yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

Graham, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ifade verdiği oturumda “Umarım hep birlikte Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne karşı hoşnutsuzluğumuzu bildirmenin bir yolunu buluruz çünkü İsrail’e bunu yaparlarsa sıra bize de gelir” ifadelerini kullanarak Blinken’e Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan’ın pazartesi günü açıkladığı hamleye yanıt olarak, mahkemeye yönelik yaptırım uygulanmasını istediğini söyledi.

Lindsey Graham “Sadece söz değil eylem de görmek istiyorum, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne yaptırım uygulanmasına yönelik süreci destekleyecek misiniz?” sorusunu sorarken Blinken ise “Bu konuda sizinle çalışmayı memnuniyetle karşılarım” şeklinde cevap verdi.

ABD Senatosu’ndaki protestolardan bir kare

Cumhuriyetçilerin Yaptırım Baskısı

Senato’da Cumhuriyetçilerin UCM yetkililerine yönelik yaptırım uygulanması için yoğun çaba gösterdiği biliniyor.

ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde Cumhuriyetçilerin lideri konumundaki kıdemli senatör James Risch, UCM’nin bağımsız ve meşru hukuk sistemine sahip ülkelerin işlerine karıştığını savunarak, Blinken’a bu konuda bir adım atıp atmayacağını sordu.

Blinken, “Doğru yanıtın bulunması için partiler üstü bir zeminde sizlerle çalışmak istiyoruz. Bunu yapmaya kararlıyım” derken yanlış bulduğu kararla ilgili adım atmaktan şüphe etmediğini kaydetti.

UCM’nin kararına ABD Başkanı Joe Biden da tepki göstermiş ve “Gazze’de İsrail’in soykırım suçu işlemediğini” savunmuştu.

Senato’da gündeme gelecek yasa, UCM yetkililerinin ABD’ye girişinin engellenmesi, ABD vizeleri varsa bunların iptali, ABD’de mülk edinmelerinin yasaklanması gibi yaptırımlar içerebilir. Senato’da en az 37 senatörün bu tasarıya destek vereceği tahmin ediliyor. Tasarının geçmesi halinde, ABD ve UCM arasındaki ilişkilerde de ciddi bir gerilim yaşanması bekleniyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi tarihinde ilk

UCM Başsavcısı Karim Khan, 20 Mayıs’ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki lideri Yahya Sinvar hakkında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılmasını istemişti. Netanyahu, bu talebi “dünyadaki Yahudi karşıtı yangına benzin dökmek” olarak değerlendirmiş ve şikayet etmişti.

UCM’nin bu kararı bir bakımdan ilk olma özelliği taşıyor. Zira bundan önce haklarında tutuklama kararıyla gündeme gelen liderlerin hiçbiri başta ABD olmak üzere Batı’nın yakın müttefiki olarak görülmemişti.

Yakın tarihe bakacak olunursa UCM 2011 yılında Libya lideri Muammer Kaddafi İçin “insanlığa karşı suç işlemek” iddiasıyla tutuklama emri çıkarmıştı.

Bundan önce de eski Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir hakkında “işkence ve zorla yerinden etmeye” kadar farklı suçlamalarla 2009 ve 2010’da olmak üzere iki ayrı tutuklama emri çıkarmıştı.

Başsavcı Khan, UCM’nin bundan yaklaşık bir yıl önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova için tutuklama emri çıkarmasında da benzer bir rol üstlenmişti. İki ismin Ukrayna’dan ve işgal altındaki topraklardan Rusya’ya yasa dışı insan nakli ve sınır dışı etmelerden sorumlu olduğu iddia ediliyordu.

Bu kararı takip eden birkaç gün içinde Rusya, Khan ve üç UCM yargıcı hakkında soruşturma başlatmış ve bundan aylar sonra ise UCM yetkilileri Rusya’da “aranan suçlular” listesine alınmışlardı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan

2020 yılında Donald Trump yönetimi, Afganistan’da işlenen savaş suçlarına ilişkin bir soruşturmaya izin veren UCM’yi ABD’nin ulusal egemenliğini ihlal etmekle suçlamıştı. ABD, aralarında dönemin savcısı Fatou Bensouda’nın da bulunduğu mahkeme çalışanlarını mal varlıklarını dondurarak seyahat yasakları getirmiş fakat Biden, göreve geldikten kısa bir süre sonra Nisan 2021’de bu yaptırımları kaldırmıştı.

Washington, İsrail’in mahkemeyi kuran Roma Statüsü’nü imzalamamış olması nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail üzerinde yargı yetkisi olmadığı konusunda ısrar ediyor. Ancak aynı ABD yönetimi geçen yıl, Rusya’nın da Roma Statüsü’ne taraf olmamasına rağmen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i suçlamaya çalıştığı için Başsavcı Khan’dan övgülerle bahsetmişti.

Etiketler: abdABD Dışişleri Bakanı Antony BlinkenABD Senatosuantony blinkenBinyamin NetanyahuCumhuriyetçilerICCKarim KhanLindsey GrahamUCMUluslararası Ceza MahkemesiYoav Gallant

Benzer Haberler

The National flag of Armenia
Gündem

Ermenistan’da darbe girişimi engellendi

yazan Kübra Demirbaş
3 hafta önce
0

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkede hükümeti devirmeye yönelik bir darbe girişiminin güvenlik güçleri tarafından engellendiğini duyurdu. Paşinyan, söz konusu girişimin...

Gündem

Rumlar: İsrail bizi işgal ediyor

yazan Kübra Demirbaş
3 hafta önce
0

Rum basınının önde gelen gazetelerinden Politis, “Başka bir vadedilmiş toprak gibi. Yahudiler neden Kıbrıs’tan arazi alıyor?” başlıklı haberinde, İsrail vatandaşlarının...

ASELSAN, BİST Sürdürülebilirlik 25 Endeksinin Zirvesinde

4 hafta önce

ABD, İran’da üç nükleer tesise hava saldırısı düzenledi

4 hafta önce

Mossad’ın İran’daki Gizli İHA Üssü Ortaya Çıktı

1 ay önce

ASELSAN, Sporla Çocukların Hayatına Dokundu

1 ay önce
Devamı Yükle

“Etkin, Güvenilir, Haberdar”

+90 530 308 17 96

[email protected]

2025 © Savunma TR. Tüm Hakları Saklıdır.

Savunma Sanayii
  • Hava Platformları
  • Kara Platformları
  • Deniz Platformları
  • İnsansız Sistemler
  • Silah Sistemleri
  • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
  • Hava Savunma Sistemleri
  • Hava Platformları
  • Kara Platformları
  • Deniz Platformları
  • İnsansız Sistemler
  • Silah Sistemleri
  • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
  • Hava Savunma Sistemleri
Kategoriler
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Röportajlar
  • Politika
  • Dosya Haber
  • Rapor & İnfografik
  • SavunmaTR Plus
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Röportajlar
  • Politika
  • Dosya Haber
  • Rapor & İnfografik
  • SavunmaTR Plus
SavunmaTR
  • Hakkımızda
  • Kariyer
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Kariyer
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifremi Unuttum?

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş
SavunmaTR
Onayı Yönet
En iyi deneyimleri sunmak için, cihaz bilgilerini saklamak ve/veya bunlara erişmek amacıyla çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki tarama davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize izin verecektir. Onay vermemek veya onayı geri çekmek, belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Fonksiyonel Her zaman aktif
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından açıkça talep edilen belirli bir hizmetin kullanılmasını sağlamak veya bir elektronik iletişim ağı üzerinden bir iletişimin iletimini gerçekleştirmek amacıyla meşru bir amaç için kesinlikle gereklidir.
Tercihler
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından talep edilmeyen tercihlerin saklanmasının meşru amacı için gereklidir.
İstatistik
Sadece istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Sadece anonim istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Mahkeme celbi, İnternet Hizmet Sağlayıcınızın gönüllü uyumu veya üçüncü bir taraftan ek kayıtlar olmadan, yalnızca bu amaçla saklanan veya alınan bilgiler genellikle kimliğinizi belirlemek için kullanılamaz.
Pazarlama
Teknik depolama veya erişim, reklam göndermek için kullanıcı profilleri oluşturmak veya benzer pazarlama amaçları için kullanıcıyı bir web sitesinde veya birkaç web sitesinde izlemek için gereklidir.
Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
Tercihleri görüntüle
{title} {title} {title}
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+