ABD’li Senatör’den F-16 açıklaması

Amerikalı Senatör van Hollen, Türkiye’nin F-16V alımı ile ilgili skandal açıklamalarda bulundu.

ABD’li Senatör, Türkiye’nin F-16 Block 70 alımı için egemenlik haklarını sınırlayacak tavizler vermesi gerektiğini ifade etti.

Senatör Chris van Hollen’e göre Türkiye’nin F-16 Block 70’lere erişebilmesi için bazı şartların sunulması gerekiyor.

Bu şartların en önemli ve egemenlik haklarını hiçe sayanları ise YPG/SDG ve Yunanistan ile ilgili olanları oldu.

Hollen’in Türkiye’nin egemenlik haklarını hiçe sayan şartları ise şu şekilde;

“Türkiye’nin F-16’larını Yunanistan hava sahasını işgal etmek için kullanmamalıdır.

Bununla birlikte, YPG/SDG gibi Suriye’deki gruplara karşı da bu silahların kullanılmaması şart koşulmalıdır.

Kısacası, F-16’ların herhangi bir satışı veya modernizasyonu için açık koşullar gerekmektedir.”

Bu şartların müttefiklik hukukuna aykırı olduğu ve yeni nesil F-16’ları Türkiye’ye vermemek adına öne sürüldüğü ise aşikar.

Türkiye Güvenlik Bürokrasisinin karar alıcıları ise egemenlik haklarını hiçe sayan bu şartlar konusunda tavizsiz tavrını sürdürecek gibi duruyor.

Savaşan Şahinler ve Hava Kuvvetlerinde son durum

Öncelikli olarak bilmemiz gereken şey, Türk Hava Kuvvetleri’nin en önemli ana vurucu gücünün F-16’lar olduğudur. Hava Kuvvetlerimizin envanterinde tamamına yakını lisans altında Türkiye’de üretilmiş 235 adetten fazla F-16 Fighting Falcon bulunuyor. Bunlar; Blok 30, Blok 40, Blok 50 ve Blok 50+ konfigürasyonundalar. En modern F-16’larımız, yaklaşık 10 yaşında olan F-16 Blok 50+’lardır. En eski F-16’larımız ise ortalama 30 yaşında olan Blok 30’lardır.

Türk F-16 Blok 30’ları, halihazırda TUSAŞ tarafından yapısal modernizasyondan geçiriliyor. Bu modernizasyon ile uçuş ömürleri, 8 bin saatten 12 bin saate çıkarılıyor. Böylelikle uçakların, 2030’lu yıllara kadar görev yapmasının önü açılıyor.

F-16 Block 70

Lockheed Martin tarafından geliştirilen yeni nesil F-16 konfigürasyonu F-16V, bugün piyasadaki en yeni ve en gelişmiş F-16’dır. Diğer F-16 konfigürasyonlarındaki uçaklar 4. nesil olarak adlandırılırken F-16V ise 4.5 nesil olarak adlandırılmaktadır. 2015 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren F-16V, halihazırda Lockheed Martin tarafından birçok ülkeye satılmaktadır.

Hem donanımsal hem de yazılımsal olarak F-35 ve F-22 radarları ile benzerlik taşıyan APG-83 AESA radarı bünyesinde bulunduran F-16V, Legion Pod ile IRST kabiliyetini de barındırıyor. Northrop Grumman’ın gelişmiş APG-83 AESA radarı; daha fazla durumsal farkındalık, esneklik ve tüm hava koşullarında daha hızlı hedefleme sağlıyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.