AKINCI Prototip 3 uçuşa hazırlanıyor

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada AKINCI 3. prototipinin yolda olduğunu söyledi.

Bayraktar, “AKINCI 3. prototip yolda. MilliTeknolojiHamlesi” ifadelerini kullandı.

BAYKAR Savunma mühendisleri tarafından yoğun bir mesai harcanarak üretilen taktik insansız hava aracı AKINCI TİHA’nın ilk prototipi, ilk uçuşunu Aralık 2019 da gerçekleştirmişti.

AKINCI Taaruzi İnsansız Hava Aracı

AKINCI TİHA belli başlı özellikleriyle diğer yerli İHA/ SİHA’larımızdan ayrılıyor. Bayraktar Akıncı 1350 kg faydalı yük taşıyabiliyor. Buna ek olarak ASELSAN tarafından geliştirilen AESA radarın entegre edilmesiyle havahava muharebesi kabiliyetine sahip olacak. Ayrıca yerli olarak geliştirilen Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerini, MAM-L, TEBER-82, KGK-82-83. SOM füzesini ve MK-84 mühimmatını taşıma kapasitesine sahip olacak.

AKINCI TİHA Türkiye’ye İHA ile havahava muharebesi ve gelişmiş yapay zeka kullanımı kabiliyetlerini kazandırması açısından önemli bir kazanım olacak. AKINCI TİHA ilerleyen yıllarda hava savunma için de kullanılabilir.

AKINCI’nın teslimatları 2021 yılında başlayacak. AKINCI TİHA’nın AESA radarının 2021 yılında ASELSAN tarafından BAYKAR’a teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca AKINCI için elektronik harp podu da çalışılıyor.

AKINCI TİHA’nın genel özellikleri

Bayraktar TB2’den daha uzun ve daha geniş olan AKINCI TİHA, kendine özgü büklümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına sahip ve çok sayıda milli akıllı mühimmatı taşıyabiliyor. AKINCI ayrıca özgün yapay zeka sistemi sayesinde, daha akıllı ve çevresel faktörlerin daha farkında. Bu sayede kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis fonksiyonları sunuyor.

Bayraktar TB2 gibi AKINCI da kendi sınıfında lider olmayı hedefliyor. Ayrıca Akıncı, savaş uçaklarının yaptığı bazı görevleri de icra edebiliyor. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş ve faydalı yüklerle görev yapıyor. Savaş uçaklarının yükünü azaltacak olan AKINCI ile havadan bombardıman da icra edilebiliyor. Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılan AKINCI TİHA, hava-hava görevlerinde de kullanılabilecek.

Kendi sınıfında dünyanın en ileri teknolojik sistemi haline gelmesi çalışılan Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi, yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatıldı.

Yer kontrol istasyonu

BAYKAR Ar-Ge mühendislerinin askeri ve ergonomik standartlarda tasarladığı tamamen yerli ve milli AKINCI Yer Kontrol İstasyonu (YKİ) her türlü ortam koşullarında hava araçlarının yönetimi açısından çok büyük bir öneme sahip. BAYKAR’ın geliştirdiği farklı YKİ konsept tasarımları her görevin isterlerine çözüm sunarak icra edilmesine olanak veriyor.

Konteyner, Trailer ve oda tipi olmak üzere üç farklı AKINCI YKİ konsept tasarımı mevcut. Trailer tipi YKİ, görev şartlarında sahada hareket kabiliyetiyle üstün performans gösteriyor.

Oda tipi YKi’ler ile harekat merkezi içerisinden çoklu görev yapabilme yeteneği elde ediliyor. Sistem sayesinde tek bir merkezden birden fazla AKINCI hava aracını kontrol edilerek, hızlı koordinasyon ve görev takibi anlık olarak yapılıp değerlendirilebiliyor.

Yer Kontrol İstasyonu

NATO Spek ACE-III Şeltır Özellikleri
Telsiz Sistemleri
Dahili İç Konuşma Sistemleri
Pilot Konsolu
Faydalı Yük Operatör Konsolu
Görüntü Kıymetlendirme Konsolu
Rack Tip Kabinetler
Güç Sistemleri, Filtreler
Güç Kaynağı Birimleri
Askeri Tip İki Adet Klima Ünitesi
NBC Filtrasyon Sistemi

Temel uçuş performans kriterleri

40,000 Feet Uçuş İrtifası
24 Saat Havada Kalış Süresi
Çift Yedekli SATCOM + Çift Yedekli LOS
Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği
GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği

Gelişmiş Özellikler

Tam Otomatik Seyir ve Rota Takibi Özelliği
Dahili Sensör Fizyonu Destekli Hassas Otomatik Kalkış ve İniş Özelliği
Tam Otomatik Taksi ve Park Özelliği
Yarı Otonom Uçuş Modları Desteği
Hata Toleranslı ve 3 Yedekli Sensör Füzyonu Uygulaması
Çapraz Yedekli YKİ Sistemi
Özgün Yedekli Servo Aktüatör Birimleri
Özgün Yedekli Lityum Tabanlı Batarya Birimleri

Teknik Özellikler


Seyir – Maksimum Hız 130 – 195 Knots
Operasyonel – Maksimum İrtifa 30.000 feet – 40,000 feet
Faydalı Yük Kapasitesi 1.350 kg

İtki Tipi 2 x 750 HP veya 2 x 450 HP Turboprop Motor
Kalkış ve İniş Pist (Otomatik)
Maksimum Kalkış Ağırlığı 5,500 kg
Havada Kalış 24 saat
Kanat Açıklığı 20 mt.
Yükseklik 4.1 mt.
Uzunluk 12.2 mt.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.