Türk savunma sanayiinin en önemli projelerinden olan ve TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilme çalışmalarına devam edilen Sıvı Yakıtlı RamJet Motor Projesi ile ilgili gelişmeler devam ediyor.
TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş’un “Halihazırda kurulu test altyapılarımızı kullanarak sıvı yakıtlı RamJet motor geliştirilmesi konusunda kısa zamanda çok değerli çalışmalar gerçekleştirdik. Yürütmekte olduğumuz projede sıvı yakıtlı RamJet motorları konusunda kısa zaman içinde geldiğimiz nokta, bizi sıvı yakıtlı RamJet motor ve ileriki safhada da ScramJet motor teknolojilerinde dünyada sayılı ülkeler arasına girme noktasında cesaretlendiriyor.” açıklamasından sonra bir açıklama da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan geldi.
“2022’de süpersonik hızlarda çalışan bir RAMJET motoru prototipini ortaya çıkaracağız”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konu ile ilgili, “Sıvı yakıtlı RAMJET projesinde son safhaya geldik, 2022’de süpersonik hızlarda çalışan bir RamJet motoru prototipini ortaya çıkaracağız.” açıklamasını yaptı.
Hareket halindeki bir araç için itki gücü sağlayan RamJet sistemi ile ilgili ortaya çıkan bu yeni gelişme savunma sanayii takipçileri tarafından büyük ilgi gördü.
“GÖKTUĞ Hava-Hava Füze ailesinin testleri tamamlandı”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gökdoğan ve Bozdoğan Hava-Hava Füzeleri ile ilgili de açıklamalar yaptı.
GÖKTUĞ Hava-Hava Füze ailesinin test aşamalarının tamamlandığını dile getirin Bakan Varank, “Türkiye’nin ilk milli Hava-Hava Füzeleri olan GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN’ın uçaktan atış testleri başarıyla tamamlandı.” ifadelerini kullandı.
GÖKTUĞ Hava-Hava Füze ailesi
Türk Hava Kuvvetlerinin hava hâkimiyetini arttıracak ve F-16 uçaklarından atılabilecek Görüş İçi ve Görüş Ötesi Hava-Hava Füzeleri’nin dünyadaki örnekleriyle yarışır nitelikte sistemler olarak Türk Hava Kuvvetleri’ne kazandırmak için yapılan çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor.
2013 yılında başlayan Proje kapsamında, kısa menzilli yüksek manevra kabiliyetine sahip, Kızılötesi Görüntüleyicili Arayıcı başlıklı (IIR) Görüş İçi Füze ve aktif radar arayıcı başlıklı Görüş Ötesi Füze olmak üzere iki yeni füze geliştiriliyor.
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmekte olan hava-hava füzeleri Türkiye’nin ilk milli Hava-Hava Füzeleri olmaları yanında ilk Aktif Radar Arayıcı Başlıklı Füzeleri olma özelliğini de taşıyor. Geliştirdiği ve teknolojilerini üretici savunma sanayii şirketlerine aktararak sanayileşmesini sağladığı kritik mühimmat sistemleri ile Türkiye’de ilklere imza atan TÜBİTAK SAGE, Hava Savunma Füzeleri geliştirme yolunda ülkemizin geleceğe güvenle bakması için önemli bir aşama kaydildi.
“Yerli sistemler Preveze Denizaltında”
Plan ve Bütçe Komisyonu 2022 Bütçe Görüşmeleri Sunumu’nda savunma sanayii ile ilgili açıklamalarına devam eden Mustafa Varank, “TBMM Geliştirdiğimiz Yerli ve Milli Sualtı Savaş Yönetim Sisteminin karadaki testlerini tamamlayarak Preveze Denizaltımıza entegre ettik.” dedi.
Preveze Sınıfı Denizaltı
Preveze Sınıfı Denizaltı Yarı Ömür Modernizasyonu Projesi; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan TCG Preveze (S-353), TCG Sakarya (S-354), TCG 18 Mart (S-355) ve TCG Anafartalar (S-356) denizaltılarının modernizasyonunu kapsıyor. Modernizasyon faaliyetleri STM-ASELSAN-HAVELSAN ve ASFAT İş Ortaklığı tarafından yürütülüyor.
Modernizasyon sürecinde Atalet Seyir Sistemi, Tuzluluk- Derinlik- Yoğunluk Ölçüm Sistemi, Yüzer Anten, Uydu Muhabere Direği, Hücum ve Seyir Periskop Sistemi, Acil Durum Sualtı Muhabere Sistemi, Soğutulmuş Su Sistemi, Statik Konverter ve Hava Tazeleme Sistemi tedarik faaliyetlerinin STM olarak tarafımızdan yürütülmesi planlandı.
Tedarik faaliyetlerinin yanı sıra, STM-ASELSAN-HAVELSAN ve ASFAT İş Ortaklığı tarafından tedarik edilen tüm ürünlerin platform entegrasyonu faaliyetleri de tarafımızdan yürütülüyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi