[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/73W43zwaaPkOdkexil9lff” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]
Rusya’nın geçen hafta, BM Kıta Sahanlığı Sınırları Komisyonu’na Arktik Okyanusu’nun deniz tabanıyla ilgili bir hak talebi için başvurması bölgedeki ülkeleri endişelendirdi.
The Globe and Mail tarafından yapılan habere göre BM’nin başvuruyu kabul etmesi halinde Rusya, suda değil ama deniz yatağındaki ve altındaki kaynaklar üzerinde hak sahibi olacak.
Kanada merkezli haber sitesinde yeni teklifin Kanada açısından tehlikelerine değinildi. Buna göre teklif ile Rusya, hak iddiasını; Kanadalıların balık tutma, sondaj yapma ve diğer ekonomik faaliyetlerine devam etme hakkına sahip olduğu kıyı şeridinden 200 deniz mili uzaklıktaki bölgeye yani Kanada’ya ayrılmış olan ekonomik bölgeye kadar genişletmiş olacak.
Rusya için Arktik
Rusya için batıda Norveç sınırıyla başlayan, doğuda ABD ve Alaska deniz sınırı ile son bulan; bu şekilde ülke topraklarının yüzde 60’ını oluşturan bir bölge olarak görülen Arktik, aynı zamanda Rusya’nın enerji ihtiyacının çoğunu barındırmaktadır.
Nitekim bunu net bir şekilde ilan eden Rusya tarafından 2008 yılında yayınlanan bir raporda Arktik bölgesinin, orta vadede Rusya’nın sosyal ve ekonomik gelişimine dair sorunlarının çözümünde kullanacağı kaynakların temel sahası olduğu belirtildi.
Rusya son yıllarda Arktik bölgesindeki askeri tesislerini, bölgeye gönderdiği askeri birlik ve teçhizatını artırdı. Son zamanlarda Kuzey Kutbu bölgesinde güç mücadelesi ABD-Rusya odaklı olarak artış gösterirken Rusya -bu örnekteki gibi- “kuralına göre” oynasa da yayılmacı politikasını sürdürmesi, devletlerin endişelerini her geçen gün artırıyor.
Editör : SavunmaTR Haber Merkezi