Rusya-Ukrayna savaşında kritik dönem başlıyor

Rusya, Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donetsk ve Luhansk bölgelerini bahane ederek 24 Şubat 2022 tarihinde “özel askeri operasyon” adını verdiği işgal girişimini başlattı.

Ukrayna’nın doğusundan başkent Kiev’e kadar uzanan koridorlarda iki ülkenin ordusu sıcak çatışmalara girdi ve geride kalan sekiz ayda binlerce asker ve sivil hayatını kaybetti.

Savaşın başladığı ilk günlerde tüm dünyanın tahmini Rusya’nın Ukrayna’yı çok kısa bir süre içinde işgal edeceği ve Donetsk ve Luhansk bölgelerini ele geçireceğiydi.

Ancak özellikle ABD, İngiltere ve çeşitli Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah ve mühimmat desteği bütün tahminleri boşa çıkardı.

Batılı ülkeler Ukrayna’ya kısa menzil alçak irtifa hava savunma sistemleri, tanksavar silah ve mühimmatlar, çok namlulu roketatar sistemleri hibe ederek Ukrayna ordusunun elini güçlendirdi.

Özellikle NATO’nun Ukrayna’ya verdiği doktirinel destek de Ukrayna direnişinin sürdürülebilir olmasını sağladı.

Savaşın öncesinde ve devam ettiği süreçte Ukrayna ordusuna uydu istihbaratı desteği de veren Batılı ülkeler, Rusya’nın Ukrayna’daki amaçlarına ulaşamaması için ellerinden geleni yaptılar.

Savaşın başlaması ve Ukrayna’nın yol haritası

24 Şubat 2022 sabahı Rusya Ukrayna’ya fiilen saldırdı ve “özel askeri harekat” adını verdiği işgal girişimini başlattı.

İşgalin ana sebebi ise Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donetsk ve Luhansk şehirleriydi.

Sovyetler Birliği döneminde Kızıl ordunun zırhlı araç ihtiyacı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde bulunan fabrikalardan sağlanıyordu.

Rusya Federasyonu ise Sovyetler Birliği’nin mirası olarak gördüğü bu bölgenin ele geçirilmesi için Ukrayna’ya savaş açtı.

Devam eden savaşta iki taraf adına çok ağır kayıplar yaşanırken Batılı ülkelerin desteğini arkasına alan Ukrayna, Rusya’nın işgal girişimine direnişini sürdürüyor.

Bu direnişin başarıya ulaşması için Ukrayna riskli ama bir o kadar da işlevsel bir savaş planı yaptı.

Ukrayna’nın planı Rusya’yı Ukrayna’nın içine çekerek gerilla taktiği ile yıpratmaktı ve Ukrayna amacına ulaştı.

Savaştan hemen önce Ukrayna sınırına askeri sevkiyatlar gerçekleştiren Rusya, sınırda oldukça güçlüydü bu yüzden Ukrayna Rusya ile sınırda savaşmak yerine şehirde savaşmayı tercih etti.

Böylece Rus ordusunun ağırlık merkezi değişti ve şehir savaşına girmek zorunda kaldı.

Ukrayna’nın planı işliyordu. Ukrayna, şehirlerini işgal eden Rus ordusunun lojistik hatlarını ve ikmal yollarını kesmek adına taktik seviyede operasyonlar yapmaya başladı.

Bu operasyonlarda başarılı Ukrayna, hem şehir içindeki Rus askerlerini desteksiz bıraktı hem de sahada yakaladığı başarı ile Batı’dan daha net destekler almaya başladı.

Rusya’nın agresifleşmesi

Muharebe sahasında üst üste olumsuz sonuçlar alan ve uluslararası kamuoyu tarafından dışlanan Rusya, hedefine ulaşmak için daha da saldırganlaştı.

Şehir bombardımanlarını sıklaştıran Rusya, sivil hassasiyet gütmeden bombardımanlarına devam etti.

Ancak Ukrayna’nın uluslararası desteği arkasına alması ve Rusya’nın çok büyük yaptırımlarla karşı karşıya kalması agresif politikanın artarak devam etmesine sebebiyet verdi.

Rusya şehirleri bombalamaya devam ediyor, asker sayısını artırıyor ve yeni nesil silahlarını sahaya sürmeye devam etti.

Bunun yanı sıra nükleer silahları bulunan Rusya, her fırsatta “gerekirse nükleer silah kullanacaklarını” dile getirdi.

Bütün bu tehditlerin ve gelişmelerin yaşanmaya devam ettiği Rusya-Ukrayna savaşında yeni gelişmeler yaşanma devam ediyor.

Seferberlik çağrısı ve ayrılıkçı bölgelerde referandum kararı

Askeri harekatını siyasi zeminde de temellendirmek isteyen Rusya, Donetsk ve Luhansk’ta bulunan ayrılık yanlısı yönetimlerin tamamen Rusya’ya bağlanması için referandum yapmasını sağladı.

Genel tabirle Donbas bölgesi olarak bilinen bölgeden Rusya yanlısı bir hükümet bulunuyor ve bu hükümet bölgenin Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya bağlanmasını istiyor.

Donbas’ta ülkenin her iki yönetimin sözde halk konseylerinden yapılan açıklamada, her iki bölgenin Rusya Federasyonu’na katılması için 23 Eylül’den 27 Eylül’e kadar halk oylaması yapılacağı ifade edildi.

Ukrayna’da Rus ordusunun kontrolü altındaki Herson bölgesindeki sözde yönetim de 23-27 Eylül’de bölgenin Rusya’ya katılması için referandum yapılacağını açıkladı. Zaporijya bölgesinde de sözde yönetim, yakın bir zamanda bölgenin Rusya’ya katılması için referandum düzenlenebileceğini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rossiya devlet kanalına yaptığı açıklamada, “Özel askeri operasyonun en başından itibaren ve ondan önceki dönemde, halkların kaderlerine karar vermeleri gerektiğini söyledik ve mevcut durum, bu halkların, kendi kaderlerinin efendisi olmak istediklerini doğruluyor.” diye konuştu.

Rusya, 2014’te Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki meydan olaylarıyla Kırım’ı yasa dışı ilhak etmişti. Bunun ardından ayrılıkçılar, Rus etnik nüfusunun çoğunlukta olduğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinde sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti isminde yönetimler ilan etmişti.

Bütün bu gelişmelerin yanı sıra Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir seferberlik kararı yayımladı ve Rus vatandaşlarını askere çağırdı.

Rusya-Ukrayna savaşında yeni dönem başlıyor

Putin’in başlattığı seferberlik ve ayrılıkçı yönetimlerin Rusya’ya bağlanmak adına referanduma gitmesi bütün dünya tarafından büyük bir tepki ile karşılanırken bu gelişmelerin savaşı yeni bir boyuta çekeceği tahmin ediliyor.

Şu anda Ukrayna ordusu ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Luhansk’ın geri alınması için operasyonlar yürütüyor.

Bu bölgelerin referandum sonucunda Rusya’ya bağlanması ise Rusya’ya resmi olarak Ukrayna’ya savaş ilan etme hakkı verecek.

Putin’in seferberlik kararını onaylaması da resmi bir savaş ilanının yakında gelebileceği şeklinde yorumlanıyor.

İlerleyen süreçte nelerin yaşanacağı merak konusu ancak Rusya’nın Ukrayna’ya resmi olarak savaş ilan etmesi Batılı ülkelerin pozisyon değiştirmesi ve sıcak savaşın tüm unsurlarıyla dünyayı etkisi alması sonucunu beraberinde getirebilir.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.