İnsansız Taarruz Helikopteri T629 görücüye çıktı

[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/4LRDBJ1aUwb4zsjWpVWDQs” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]

Savunma ve havacılık sektörünün öncü firmalarından TUSAŞ’ın yeni projesi insansız ve elektrikli taarruz helikopteri T629 ilk kez görücüye çıktı.

TUSAŞ mühendis ve teknisyenleri tarafından el birliğiyle üretilen Faz-2 ATAK helikopterlerinin Emniyet Müdürlüğü’ne teslimi, gerçekleştirilen törenle yapıldı. Tören esnasında bir sürprize imza atılarak TUSAŞ’ın yeni projesi insansız ve elektrikli taarruz helikopteri T629 ilk kez ortaya çıktı.

Sosyal medyada yayınlanan fotoğraflarla ilk defa görülen T629, insansız ve elektrikli olmasıyla dikkat çekiyor.

Edinilen bilgilere göre, prototip olan T629 helikopterinin önümüzdeki günlerde tanıtımının yapılması bekleniyor.

İnsansız ve elektrikli

TUSAŞ’ın halihazırda yürüttüğü projesi olan T629’un, insansız ve elektrikli taarruz helikopteri olacağı gelen bilgiler arasında.

Uzman yorumlarına göre T629’un, insansız taarruz helikopteri olması sayesinde çatışma bölgelerine asker kaybı endişesi olmadan gönderilebilmesi öngörülüyor. Sahadaki personellerimize ve zırhlı unsurlarımıza yoğun ateş altında dahi destek verebileceği ifade ediliyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için geliştiriliyor

T629 Taarruz Helikopteri projesi ilk olarak geçtiğimiz yıl Haziran ayında ortaya çıkmıştı. İnsansız ve elektrikli olan T629’un özellikle Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılacağı öngörülüyor. 

T129 ATAK

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taarruz helikopteri ihtiyacını karşılamak amacıyla T129 ATAK Helikopteri’nin Türkiye’ye özgü milli kabiliyetlerle donatılarak geliştirmesine karar verildi.

7 Eylül 2007 yılında imzalanan sözleşme çerçevesinde program başlatıldı ve TUSAŞ ana yüklenici olarak; platform, sistem entegrasyonu, tüm projelerin üretim sistem mühendisliğini ve ömür devri lojistik desteğini sağladı.

2008 yılında yürürlüğe giren sözleşme sonrasında ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011 tarihinde gerçekleştirilen helikopterin yaklaşık yüzde 95’lik ilk kısmı, yerli olanaklarla Türkiye’de üretildi. Tüm görev teçhizatı Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın istek ve tecrübelerine en uygun biçimde tasarlandı.

T129 ATAK helikopterinin ilk teslimatı 22 Nisan 2014 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yapıldı.

Ağır silah yükü ile zorlayıcı “sıcak hava-yüksek irtifa” görevleri için optimize edilmiş olan T129 ATAK Helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taarruz helikopteri ihtiyacının giderilmesi amacıyla milli imkan ve kabiliyetler doğrultusunda geliştirildi. Teslim edilen helikopterler gece ve gündüz koşullarında yüksek manevra ve performans kabiliyeti ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonlarında etkin bir şekilde görev yapıyor.

T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri; iki pilotun da azami çevresel görüşe sahip olduğu tandem adı verilen ve pilotların önlü-arkalı oturduğu kokpit dizaynı, tekerlekli ana iniş takımları, üstün manevra kabiliyetine sahip beş palli ana rotor sistemi, iki palli yeni tasarım kuyruk rotor sistemi ve her biri 1,373 shp güç üretebilen, beka kabiliyetini artıran yüksek performanslı iki adet LHTEC CTS800-4A turbo şaft motoru ile teçhiz edildi.

Yüksek performans ve manevra kabiliyeti, asimetrik silah yükü, düşük görünürlük, ses ve radar silüeti, yüksek seviyede darbeye mukavemeti ve balistik tolerans gibi özellikleri T129 ATAK helikopterine çeşitli muharebelerde çok yönlü üstün harekât yeteneği kazandırıyor.

Helikopterin baş tarafında bulunan AselFLIR-300T gündüz ve gece görüntüleme sistemi; 360° dönebiliyor, yaklaşık 20 km’ye kadar mesafedeki hedefleri tespit, 10 km’ye kadar mesafedeki hedefleri ise teşhis edebiliyor. T129 ATAK helikopteri için özel olarak geliştirilen AVCI Kaska Entegre Kumanda Sistemi yüksek takip hassasiyeti sayesinde hedef tespit ve silah sistemlerinin, pilot bakış hattına otomatik yönlendirilmesini sağlıyor.

Yakın hava desteği görevleri için 76 adete kadar güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatılan T129 ATAK, çok amaçlı görevlere uygun olarak da 8 adet UMTAS Anti-Tank Füzesi, 16 adet CİRİT Lazer Güdümlü Füze, 8 adet STINGER Hava-Hava Füzesi ile en modern elektronik harp ve elektro-optik sistemleri de bünyesinde barındırıyor.

Yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için tasarlanmış olan T129 ATAK, ağır silah yükü ile zorlayıcı “sıcak hava-yüksek irtifa” görevleri için optimize edildi. Yakın hava desteği görevleri için T129 ATAK, 76 adete kadar 70 mm güdümsüz roket ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatıldı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.