Japon yaratılış tanrısı Izanagi’nin kod adını taşıyan devrim niteliğinde yeni proje!
SoftBank Group ‘un kurucusu Masayoshi Son, Nvidia ile rekabet etmek ve yapay zeka için hayati olan yarı iletkenleri sağlamak için 100 milyar dolarlık bir çip girişimi başlatmaya çalışıyor. Proje, Japon yaratılış ve yaşam tanrısı Izanagi’nin kod adını taşıyor.
Kod adı Izanagi olan proje, milyarderin SoftBank’ın startup yatırımlarını keskin bir şekilde azaltırkenki son büyük çabası olarak görüldü. Uzmanlar, Son’un Arm Holdings’in çip tasarım birimini tamamlayabilecek bir şirket yaratmayı ve milyarderin bir yapay zeka çipi gücü oluşturmasına olanak tanıyabileceğini belirtiyor. Tartışmaların gizli kalması nedeniyle kimliklerini açıklamak istemeyen bu kişilerden biri, düşünülen senaryolardan birinde SoftBank’ın 30 milyar dolar sağlayabileceğini, 70 milyar doların ise Orta Doğu’daki kurumlardan gelebileceğini söyledi.
Çip projesi hedeflerine ulaşırsa ChatGPT’nin ortaya çıkmasından bu yana yapay zeka alanında yapılan en büyük yatırımlardan birini işaret edecek ve Microsoft’un OpenAI’a 10 milyar doların üzerindeki son hamlesini gölgede bırakacak. Yıllardır sunumlarında AGI’ın (Artificial General Intelligence) geleceğini öngören ve insanlardan daha akıllı makinelerle dolu bir dünyanın daha güvenli, sağlıklı ve mutlu olacağını söyleyen Son’un projesi için AGI’ın (Genel Yapay Zeka) baş harflerini içeren Izanagi ismini tercih ettiği düşünülüyor.
Projenin nasıl finanse edileceği veya paranın nereye harcanacağına dair detaylar henüz belirlenmediği ve projenin gelişmeye açık olduğu belirtildi. Yine alana ilişkin çalışmalarda bulunan bazı uzmanlar, Son’un Arm’ın yapay zeka pazarına ulaşımını güçlendirmek için farklı türde sonraki nesil çipler üzerinde çalışmaları için sürekli olarak birden fazla yatırım fikri ve stratejisi üzerinde oynadığını söylüyorlar. Şu anda Nvidia’ya meydan okumak için gerekli olan teknolojiyi geliştirmede merkezi bir rol oynayacak şirketin veya şirketlerin hangisi olduğu belirsiz. SoftBank ve Arm temsilcileri bu konuda yorum yapmayı reddediyor.
Son’un startup yatırımlarında bir dizi acı gerileme yaşamasının ardından, Son’un çabalarını Arm üzerine yoğunlaştırdığı biliniyor. Girişimci, milyarderler liginde bir canavar yaratma fırsatı gördüğüne inanıyor. SoftBank, küresel hisse senedi piyasalarındaki toparlanma sayesinde 31 Aralık itibarıyla 6,2 trilyon yen (41 milyar dolar) nakit ve nakit eşdeğeri tutarına sahipti. Dengesi, T-Mobile US hisselerinden gelen yaklaşık 8 milyar dolarlık bir servet artışı ve geçtiğimiz hafta içinde yalnızca Arm’daki %90’lık hissesiyle elde edilen yaklaşık 50 milyar dolarlık piyasa değeri artışı ile desteklendi.
Son ve OpenAI’nin Sam Altman’ın yarı iletken üretiminde bir araya gelme ve para toplama konusunda görüşmeler yapmış olmasına rağmen, İzanagi’nin şu anki haliyle ayrı olduğu belirtiliyor.
Son’un yapay zeka ile ilgili yatırımlarını takip ederken SoftBank, Arm’ın çip tasarımlarını nasıl kullanacağını araştırıyordu. SoftBank yönetim kurulu üyesi ve bir teknoloji uzmanı olan Arm CEO’su Rene Haas’ın projede Son’a danışmanlık yaptığı da iddia edilen bilgiler arasında yer alıyor.
Bloomberg TV’de yapılan son bir röportajda kendisine yapay zeka hedeflerine ulaşmada rolü sorulduğunda Haas, “AGI hakkında düşündüğünüzde ve bunun gerçekleşmesi için gerekli olan şeylere bakarsanız hesaplama, güç verimliliği, enerji – bunlar hepsi bizim dahil olabileceğimiz ve odaklanabileceğimiz harika alanlar” şeklinde açıklamalarda bulundu. Bunu Arm CEO’su olarak konuştuğunu, SoftBank yönetim kurulu üyesi olarak konuşmadığını belirtti.
Son, Proje İzanagi’yi doğrudan yönetiyor. Milyarder daha önce, başlangıçta Orta Doğu’nun desteğiyle 100 milyar dolarlık bir proje olan SoftBank’ın Vision Fonu’nun yaratılmasını yönetmişti. Bu, teknoloji yatırımı için dünyanın en büyük havuzlarından birini temsil etti. Ancak geçtiğimiz 18 ay içinde, birimin yatırımları eski ölçeğinin çok altında kaldı.
Girişimciyle birlikte çalışan kişiler, Son’un aniden fikir değiştirmesiyle tanındığını ve kendisiyle yapılan toplantılarda birçok isim ve teknolojinin ortaya atıldığını söyledi.
Ancak Son, AGI (Artificial General Intelligence) alanında olan hevesini hiç kaybetmedi. Son, “AGI her yapay zeka uzmanının peşinde olduğu şeydir.” dedi. “Ancak onlara ayrıntılı bir tanım, bir sayı, zamanlama, ne kadar hesaplama gücü veya insan zekasından ne kadar daha akıllı olduğunu sorduğunuzda, çoğunun bir cevabı yok. Ben 10 yıl içinde AGI’nın gerçek olacağına inanıyorum.” diye de ekleme yaptı.